16 Şubat 2013 Cumartesi

Google Analytics Hemen Çıkma Oranı

Merhaba arkadaşlar ,

Bu yazımda sizlere Google Analytics hemen çıkma oranından bahsedeceğim.

Google'ın ücretsiz sunduğu hizmetlerin teki Google Analytics. Analytics ile yaptığımız analizlerden biride Hemen Çıkma oranıdır.

Hemen Çıkma Oranı Nedir ?

Hemen çıkma oranı ziyaretçilerinizin hiç vakit geçirmeden siteden ayrılma durumudur. Eğer ziyaretçi sadece 1 sayfaya bakıp çıkıyorsa buda zaman zaman hemen çıkma oranına dahil olabilir. Hemen çıkma oranı
Google botlara gönderilir ve sitenin kalitesi ölçülür. Google için hemen çıkma oranının büyük bir önemi vardır ve Analytics sayesinde bilgi toplar. Hemen çıkma oranı seo puanınızı ve sıranızı düşüreceği gibi daha az bir yüzdeye indirirsek artı yönde etkisini görebiliriz.

Hemen Çıkma Oranını Neler Artırır ?


Hemen çıkma oranını , tema , reklamlar ve yetersiz içerik gibi bir çok sorun neden olabilir. Hemen çıkma oranını düşürebilmek için bir çok yöntem vardır. Bu yöntemlere kısaca kullanıcı dostu site diyebiliriz. Yani kullanıcının rahat kullanabileceği , hızlı sitelerdir ve çoğul ziyaretçisi fazla ( sayfa görüntülenmesi ) olan sitelerdir.

Linkler , Başlıklar ve Yazılar


Bazı sitelerde aşırı büyük başlıkla var ve bu kullanıcıyı rahatsız eder , şahsen ben bile görsem anında çıkarım. Bu nedenle normal yazıları normal , başlıkları büyük şekilde yazmalıyız.

Başlıkta hemen çıkma oranında dikkate edilmesi gereken bir faktördür. Alakasız ve uzun başlıklar kullanıcıyı rahatsız eder , bu yüzden başlık seçimi yaparken konu ile ilgili başlık seçmeye ve fazla uzatmamaya dikkat etmeliyiz.

Yazılar , linkler bölümünde de belirttiğim gibi yazıları büyük değil sadece başlıkları büyük  <h> etiketleri ile belirtmeliyiz ve yazdığımız yazılar bir kaç satırlık değilde yeterinde açıklayıcı olmalı aynı zamanda yazıların okunabilir fontlar olması ve çok fazla gereksiz harf bulunması ziyaretçileri rahatsız edebilir.

Temalar


Tema seçiminde çok fazla renk bulunmamalı ve çok karışık olmamalı. Seçeceğiniz temada 3'den fazla renk kullanmayın ve arkaplanı beyaz bırakmanız kullanıcılar için daha kullanışlı olabilir.

Sitenin Yüklenme Hızı

Sitenin yüklenme hızı eğer çok yavaş ise kullanıcı beklerken sıkılabilir ve anında siteyi terk edebilir
 bu nedenle kullanıcılar genellikle hangi ülkeden geliyor ise lokasyonu oraya yakın bir hosting seçmeliyiz , çok fazla js ve css bulundurulmamalı ve optimize edilmelidir. Css'leri optimize edebilmek için Css Optimizer aracımızı kullanabilirsiniz.

Otomatik Açılan Müzikler ve Videolar


Elbette böyle bir siteyi sizde gördünüz ve fazla durmadan çıktınız değil mi ?  Bu nedenle müziklerin ve videoların otomatik açılması yerine kullanıcının dikkatini çeken bir yere player koysanız kullanıcının arzusuna göre açmanız daha iyi olur.

Reklamlar

Reklamları yerleştirirken bir sayfada 3'ten fazla tutmamaya ve popup gibi reklamları kullanmamaya özen gösteriniz. Özellikle tam yazının ortasına konular , saydan soldan çıkan reklamlar kullanıcının siteyi kullanmasını engeller/zorlaştırır ve ziyaretçi siteyi terk eder.

Çoğul Ziyaretçiler ( Sayfa Görüntülenme )


Hemen çıkma oranı genellikle çoğul ziyaretçiler içinde geçerlidir. Sadece tek sayfaya bakıp çıkan ziyaretçiler hemen çıkma oranına tabi olabilirler , bu nedenle çoğul ziyaretçiyi artırmak için çeşitli yolları deneyebilirsiniz. Bunların başında otomatik sayfa yenileme yöntemlerini kullanabilirsiniz ancak size önerim 2 dakikadan kısa tutmamanız.

Genel Özet


Yazıya başlarken belirttiğim gibi kullanıcı dostu siteler çok önemlidir. Nasıl kullanıcı dostu bir site oluşturabileceğimizi de  uzun ama bir kaç madde ile anlatmış oldum. Bu maddeler Google için çok önemli etkenlerdendir ve sitenin kalitesini belirlemeye yardımcı olur.