17 Nisan 2016 Pazar

Asus Zenfone 2 Laser İncelemesi


Asus’un bu yılın başlarında çıkardığı Zenfone 2, 4 GB RAM barındıran versiyona da sahip olmasıyla yılın en çok ilgi gören Android telefonlarından bir tanesi oldu. Ancak Asus Zenfone 2’yi 1000 TL’nin üstünde bir fiyattan çıkınca, kendi ürün yelpazesi içinde daha ucuz modellerin, 1000 TL altında fiyat taşıyanların bulunduğu bölgede bir boşluk oluştu. Burası bir süre boyunca geçen yılın beğenilen Asus telefonlarından Zenfone 5 ile desteklendi. Şimdi Zenfone 2 Laser ile birlikte taşlar yerine oturmuş ve 1000 TL altı fiyat segmentinde de tüketicilere çeşitli seçenekler sunulmuş oldu. Zenfone 2’nin tasarımını birebir alan Zenfone 2 Laser serisi içinde 5 inç, 5.5 inç ve son olarak da tanıtımı Türkiye’de yapılan 6 inç’lik modelleri görüyoruz. Elimizde bir süredir Zenfone 2 Laser’ın 5.5 inç’lik versiyonu bulunuyor. 5.5 inç 720p ekran, Snapdragon 410 işlemci, lazer otomatik odaklı 13 megapiksel kamera gibi başlıca teknik özelliklere sahip olan Asus Zenfone 2 Laser ile ilgili izlenimlerimizi bu yazıda bulabilirsiniz.

Tasarım


Asus Zenfone 2 Laser’ın boyutları Zenfone 2 ile hemen hemen aynı. 152.5 x 77.2 mm.’lik yüzey alanı her ikisinde de ortak. 10.8 mm.’lik gövde kalınlığıyla Zenfone 2 Laser kardeşi Zenfone 2’den 0.1 mm. daha ince. Ağırlıkların ise 170 gr. ile aynı olduğunu görüyoruz. Zenfone 2 gibi Zenfone 2 Laser da hantal bir telefon, tek elde tutup kullanması o kadar kolay sayılmaz. Ancak arka yüzün kavisli yapılması tutuşu biraz daha kolaylaştırıyor. Ayrıca elimizdeki siyah renkli arka kapağın mat, yumuşak, ancak sürtünmeli yüzeyi sayesinde Zenfone 2 Laser’ı elde kaydırmadan veya düşürmeden kullanmak mümkün oluyor. Bu arada Asus’un Zenfone 2 Laser’da da yer verdiği tek elle kullanım özellikleri sayesinde tek elle kullanımda biraz daha kolaylık sağlanmış oluyor.
Zenfone 2 Laser görünüş bakımından Zenfone 2’den farksız. Sadece Zenfone 2’nin arkasındaki metal görünümlü kapak yerine mat ve lastik havasını daha fazla yansıtan plastik kapak bulunuyor. Önde bulunan 5.5 inç ekran yüzeyin yüzde 72’lik bölümünü kaplıyor. Ekranın alt kısmında kapasitif dokunmatik navigasyon tuşlarının yerleştiği alan, onun altında da parlak metal görünümlü çerçeve mevcut. Ekranın üst bölümünde Asus logosu, ahize hoparlörü, LED durum lambası ve 5 megapiksel ön kamera bulunuyor. Zenfone 2 Laser’ın önemli yeniliklerinden bir tanesi Corning Gorilla Glass 4 ekran camıyla ön yüzünün kaplı bulunması. Böylelikle düşme durumunda Zenfone 2 Laser’ın ekranının çatlama veya kırılma gibi bir zararla karşılaşmama oranı daha da yükseliyor.
Zenfone 2’nin beğenmediğimiz noktalarından bir tanesi güç butonunun konumuydu. Üstte, tepeye yerleştirilmiş bu butona telefonu tek elde kullanmaya çalışırken rahatlıkla erişmek zordu. İllâ ki, telefonu elde hareket ettirip işaret parmağının tuşa erişimini sağlamak veya diğer elin işaret parmağını kullanmak gerekiyordu. Aynı durum Zenfone 2 Laser’da da geçerli. Bu telefonda da güç butonu tepede ortalanmış. Bir kenarında 3.5 mm. kulaklık jakı, diğer kenarında da ikinci mikrofon bulunuyor.
Zenfone 2 Laser’ın alt kenarında microUSB portu ve ana mikrofon mevcut. Sol ve sağ kenarlar inceltilmiş ve boş bırakılmış. Bu şekilde Zenfone 2 Laser’ın daha ince bir profile sahip olduğu havası verilmek istenmiş, bunda da biraz olsun başarılı olunmuş. Arka yüze baktığımızda LG’nin telefonlarında gördüğümüz şekilde kameranın altında ses tuşunu görüyoruz. Aslında Asus güç butonunu buraya yerleştirebilirdi. Ses tuşunun üstünde 13 megapiksel kamera bulunuyor. Bunun sağında daha önce LG’nin bazı Android telefonlarında gördüğümüz lazer otomatik odak sensörünü görüyoruz. Kamera lensinin diğer tarafında da çift renkli flaş bulunuyor. Alta doğru indiğimizde Asus logosunu, daha da alta indiğimizde Zenfone logosu ve hoparlör ızgarasını görüyoruz.
Arka kapağın altında 3000 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Zenfone 2’dekinin aksine, Zenfone 2 Laser’ın pili yerinden çıkarılabiliyor. Pili çıkarıp microSIM ve microSD kart yuvalarına erişim sağlanıyor. Bu arada çift SIM kart destekli Zenfone 2 Laser’ın doğal olarak ikinci bir SIM kart yuvası bulunuyor. O yuva pilden ve diğer yuvalardan daha uzakta bir yere konumlandırılmış. İkinci bir SIM kart takmak için pili yerinden çıkarmanıza, dolayısıyla Zenfone 2 Laser’ı yeniden başlatmanıza gerek yok.
Kamera
Asus Zenfone 2 Laser’ın arkasında 13 megapiksel çözünürlüklü ve çift renkli LED flaşlı bir kamera bulunuyor. Bir de lazer ışık kaynağı var ki, telefona adını veren de bu bileşen. Lazer otomatik odak sisteminin yardımıyla Zenfone 2 Laser’ın kamerası sadece 0.3 saniyede odaklama yapabiliyor. Önde de yüksek çözünürlüklü selfie fotoğraflar çekmenizi sağlayacak 5 megapiksel çözünürlüklü ikinci kamera bulunuyor.
Arka kamera f/2.0 diyafram açıklığı, beş prizmalı Largan lens ve Toshiba sensörü barındırıyor. Çift renkli, çift LED flaşın kullanılması sayesinde Zenfone 2 Laser ortamın ışık koşullarına uygun şekilde yardımcı ışık veriyor. Buna bir de lazer otomatik odak sistemini ekleyin. Ortaya bir orta segment Android telefonu için epey gelişmiş bir kamera sistemi çıkıyor.
Gerçekten de, lazer otomatik odak sistemi Zenfone 2 Laser’ın arka kamerasında beklendiği gibi çalışıyor. Netleme işlemi, özellikle nesnenin yakın olduğu durumlarda, ki lazer otomatik odak sistemi farkını burada gösteriyor, hızlı şekilde yapılıyor ve çekim gerçekleştiriliyor. Işık şiddeti yeterli seviyede olduğunda Zenfone 2 Laser ile gerçekten de canlı ve parlak fotoğraflar çekiliyor, kontrast ve renkler bakımından dengeli sonuçlar elde ediliyor.
Ne var ki, düşük ışık koşullarında Zenfone 2 Laser o kadar da iyi sonuç vermiyor. Odaklama hızlı şekilde yapılsa bile, el titremeleri çok büyük etkide bulunuyor, sonuç olarak çekilen fotoğraflar bulanık çıkabiliyor. Gece veya düşük ışıkta çekim yaparken mümkün Zenfone 2 Laser’ı mümkün olduğu kadar sabit tutmakta fayda var. Ayrıca gürültü etkisi de epey yüksek. Elle ayar modunu kullanarak pozlamayı düşürüp çekimlerdeki gürültüyü azaltmanız muhtemel. Ya da çift LED flaşı etkinleştirip çekim yapabilirsiniz, ancak o zaman da doğallığı bozma durumu söz konusu.
Zenfone 2 Laser’da birçok farklı çekim modu bulunuyor. Örneğin Alan derinliği modunu seçerek fotoğraflarda arka planın bulanık çıkmasını sağlayacak şekilde yakın plan çekimler yapabilrisiniz. HDR modu da özellikle gökyüzü ve bulut fotoğrafları çekerken güzel sonuçlar elde etmeyi sağlıyor. Zamanı geri sarma modu da hareketli nesnelerin veya kişilerin çekimi sırasında çekim süresini uzatarak daha uzun bir zaman penceresini yakalıyor, daha sonra da sizin bu çekim içinden uygun sahneyi çekip kaydetmenizi sağlıyor.
Yazılım
Asus Zenfone 2 Laser’da Android 5.0.2 Lollipop çalışıyor. Bunun üstünde de Asus’un Zen UI adlı kullanıcı arayüzünü görüyoruz. Asus’un Zen kullanıcı arayüzü yoğun özelleştirmelere sahip. Farklı duvar kağıtları, özel widget’lar, özelleştirilmiş sistem uygulamaları ve çeşitli sistem kısayollarıyla ham Android deneyiminden oldukça farklı bir kullanıcı deneyimi kullanıcıları bekliyor.
Zenfone 2 Laser’ı açtığınızda birçok uygulamanın Asus tarafından yüklendiğini göreceksiniz. Bu uygulamaların farklı kategoriler altına yerleştirilip organize edilmesi karışıklık çıkmasını engelliyor. Ancak Asus’un yüklediği uygulamaların çoğunu kullanmayacaksınız. Neyse ki, Asus ön yüklü olarak sunduğu uygulamaların kaldırılmasına izin veriyor.